تعریف حسابداری بانکی
حسابداری در واقع نوعی سیستم اطلاعاتی جامع می باشد که می تواند با گرد هم آوردن اطلاعاتی جامع و لازم برای سرمایه گذاری کردن به اعتبار دهندگان، همه سرمایه‌ گذارها، مدیران بانک ها و دولت‌ ها کمک می‌ کند که نسبت به مسائل اقتصادی بهترین تصمیم را بگیرند. با گذر زمان و به وجود آمدن قوانین متفاوتی در امور کسب و کارها و علم حسابداری این شاخه نیز به زیر شاخه‌ های متعددی از جمله حسابداری بانکی، حسابداری بازرگانی، مشاوره حسابداری، حسابداری مالی، حسابداری املاک و غیره تقسیم شده است. که یکی از مهم‌ ترین گرایش‌ های آن حسابداری بانکی است

دانلود فایل جزوه پروژه مالی - حسابداری بانک در 129 صفحه
حسابداری بانکی از گرایش‌ های رشته حسابداری محسوب می‌ شود که می‌ توان آن را در دانشگاه‌ ها و به طور مستقیم فرا گرفت، اما برخلاف اسم این گرایش، فردی که در حوزه حسابداری بانکی مهارت و تخصص دارد، محل کارش تنها در بانک‌ ها نیست، بلکه این اختیار را دارد به عنوان حسابدار مالی در همه موسسات و شرکت‌ ها به فعالیت بپردازد

دروس تخصصی حسابداری بانکی در دوره ی کارشناسی و معرفی بازار کار آن در ایران و جهان
رشته ی حسابداری بانکی یکی از آن دسته رشته هایی است که از طریق تمام رشته های نظری می توان در آن تحصیل کرد. در واقع این رشته در گروه رشته های شناور مثل روانشناسی و … می باشد. در دوره ی 2 ساله ی کارشناسی رشته ی فوق الذکر دروس زیر به دانشجویان تدریس خواهد شد:

مدیریت مالی پیشرفته 2- نرم افزارهای حسابداری پیشرفته 3- بانکداری خارجی و داخلی 4- سازمان پولی و بانکی 5- حسابرسی بانکی 6- اصول بودجه بندی 7- حسابداری میانه 8- بانکداری الکترونیک 9- زبان تخصصی 10- مبانی مدیریت سرمایه گذاری 11- اخلاق حرفه ای در حسابداری 12- بازار پول و سرمایه 13- سیستم های بانکداری نوین 14- روش تحقیق در حسابداری 15- تجزیه و تحلیل و طراحی سیستم 16- حقوق بازرگانی پیشرفته 17- سیستم های اطلاعات حسابداری 18- پژوهش عملیاتی 2 19- پروژه ی پایانی گرایش حسابداری بانکی


دانلود فایل جزوه حسابداری و حسابرسی در بانک 22 صفحه
ویژگی‌ های حسابداری بانکی:
حسابدار بانکی باید حتما دانش و اطلاعات کافی در حوزه های مختلف امور بانکی و معاملات داشته باشد. در ادامه این مقاله به برخی از ویژگی‌ ها و مشخصات حسابداری بانکی که یک فرد حسابدار بانکی باید به آن ها تسلط کامل داشته باشد، را بیان می‌ کنیم:

تجزیه و تحلیل امور بانکی و مالی
آشنایی داشتن با بانکداری الکترونیک
تسلط داشتن کامل بر نرم‌افزارهای بانکی و حسابداری
آشنایی با بازار سرمایه‌ گذاری و بورس
آشنایی با امور مرتبط با سازمان‌های پولی و ارز
بررسی فرصت‌های سرمایه‌ گذاری
مدیریت سرمایه‌ گذاری
آشنایی داشتن با اصول بودجه و سرمایه گذاری

تحلیلی بر اصول بانکداری
یکی از لازمه های رشته ی حسابداری بانکی دانستن هزینه ها و درآمدهای عملیاتی بانک ها می باشد.
هزینه های عملیاتی در بانک ها شامل کارمزد پرداختی، معاملات ارزی، هزینه ی جوایز قرض الحسنه، سود پرداختی و هزینه ی مطالبات مشکوک الوصول می باشند.
درآمدهای عملیاتی عبارتند از: 1- سود دریافتی بابت معاملات قدیم 2- درآمد معاملات ارزی 3- سود سپرده قانونی 4- سود اوراق مشارکت 5- کارمزد دریافتی 6- سود دریافتی از تسهیلات و سرمایه گذاری ها و مشارکت ها 7- وجه التزام دریافتی از محل سایر مطالبات 8- وجه التزام دریافتی از محل تسهیلات اعطایی و هم چنین حسابدار بانک باید تفاوت بین سرفصل (حساب مرکز) با سرفصل (حساب شعب) را تشخیص دهد. به همین جهت در این قسمت به بررسی این تفاوت ها می پردازیم. برای توضیح اجمالی در خصوص سرفصل باید بگوییم که سرفصل در حکم یک حساب واسطه بین دو شعبه ی بانکی عمل می کند. به طور مثال فرض کنید که از شعبه ی اول یک بانک، تسهیلاتی را دریافت کرده اید. حال برای پرداخت قسط این تسهیلات، به شعبه ی دوم بانک مزبور مراجعه کردید. شعبه ی دوم بانک باید ارزش ریالی سند را از طریق حساب واسطه برای شعبه ی اول ارسال کند. حال در نظر داشته باشید که اگر سند بین واحدها، مراوده ی بین شعب بانک ها باشد؛ از سرفصل حساب شعب استفاده خواهد شد. اما اگر سند مذکور در ارتباط با مراودات بین شعبه های بانک با یکی از اداره های ستادی یا مرکز باشد؛ باید از سرفصل حساب مرکز استفاده شود.
حال ممکن است این سوال ایجاد شود که اگر قصد انجام معاملات ارزی را داشتیم؛ باید از چه سرفصلی استفاده شود؟ در این جا به تناسب ازسرفصل (حساب شعب به ارز) و یا سرفصل (حساب مرکز به ارز) استفاده خواهد شد.

دانلود جزوه پول ارز بانکداری
وظایف حسابدار بانکی

مانند تمام گرایش‌ های رشته حسابداری فردی که در رشته گرایش حسابداری بانکی تحصیل کرده و به فعالیت می‌ پردازد، وظایف بسیار مهمی را بر عهده دارد که باید توانایی انجام دادن درست آن ها را داشته باشد. یک حسابدار که به عنوان حسابدار بانکی مشغول به فعالیت می‌ شود، می‌ تواند امور مختلفی مانند عملیات‌ های بانکی، بررسی هزینه‌ ها، امور مرتبط با اوراق و چک، محاسبه سود و زیان بانکی، تبدیلات ارزی و غیره را انجام دهد. از آن جایی که امور بانکی بسیار حساس و دقیق هستند بنابراین نیاز است که یک حسابدار بانکی نهایت دقت و ظرافت خود را جهت بررسی دقیق برای رسیدگی به امور حسابداری بانکی را انجام دهد.

برخی از مهم ترین وظایفی که یک حسابدار بانکی بر عهده دارد، عبارتند از:
بررسی نتایج سرمایه‌ گذاری
از مهم‌ ترین کارهایی که یک حسابدار بانکی به تجزیه و تحلیل آن می‌ پردازد، شرایط سرمایه‌ گذاری، مشخص کردن مسیر پیشرفت، مناسب بودن موقعیت، سود و زیان سرمایه‌ گذاری و غیره می‌ باشد.

بررسی کردن جریان ورودی و خروجی هزینه‌ ها

روند کلیه کسب و کارها همواره برای جریان ورودی بر اساس مقدار فروش، نوع فروش، تعداد فروش و شرایط آن می‌ باشد. در کنار جریان ورودی جریان خروجی نیز وجود دارد، بنابراین حسابدار بانکی باید بتواند با بررسی کردن حساب های بانکی، ایجاد لیست شفاف و مشخص از هزینه‌ ها و درآمدها، مشخص کردن هزینه‌ های متفرقه، بررسی پیشنهادهای سازنده جهت ایجاد تعادل و تعامل و هم چنین مثبت کردن جریان ورودی بپردازد

نکات مهم در خصوص حسابدار بانکی
همان گونه که از نام این گرایش پیداست فردی که به این شغل اشتغال دارد، باید تسلط کامل و کافی بر کلیه امور بانکی و حتی بازار بورس و سرمایه داشته باشد. از مهم‌ترین نکاتی که یک فرد به عنوان حسابدار بانکی باید به آن ها توجه داشته باشد، موارد زیر هستند:
محاسبه کردن کارمزدهای انتقالی سود و زیان اوراق مشارکت
محاسبه کردن مثبت یا منفی بودن سرمایه‌ گذاری به صورت طولانی مدت
درآمدهای حاصل از تبادلات ارزی
سودهای دریافتی از تسهیلات
سود دریافتی قدیمی
محاسبه کردن سود و زیان در سرمایه‌ گذاری‌ های کلان

1402/08/15